Egyesületünk néhány tagja részt vett az ÉMNÖSZ dupla jubileumi rendezvényén.

Utazásunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta (NEMZ-CISZ-EPER-17-0360)!

Nagyszabású, gazdag programmal várta a vendégeket az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) 2017.november 12-én a Sportcsarnokban. Dupla jubileumot is ünnepeltek, mivel 20 éve alakult az ÉMNÖSZ és 10 éve a Pest Megyei Német Önkormányzat.

A budaörsi fúvósok, Balogh László vezényletével, indulót fújtak , erre bevonultak a szereplők, helyi nemzeti viseletükben. A sort a budaörsi Ritter testvérek vezették. Minden csoport büszkén vitte a lakóhelye nevével ellátott táblát. Jöttek a biatorbágyiak, a budakesziek, de a távolabbi helyekről is érkeztek. Így Gödöllőről, Tökölről, Vecsésről, Ikladról, Dunaharasztiból, Szigetszentmártonból, stb.
Felhangzott a magyar és a magyarországi németek himnusza.
A műsor a Lyra kórus színes repertoárjával kezdődött.
Ezután Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere állt a mikrofon elé. Örömét fejezte ki, hogy 6 év után újból városunkban mutatkozhatnak be a német nemzetiségi kulturális egyesületek. A régmúlt eseményei kapcsán kihangsúlyozta az emlékezés és emlékeztetés fontosságát.
A színpadon a pilisvörösvári Sax család következett. Példamutató az ő hagyományőrző tevékenységük. Három generáció muzsikált a közönségnek. Nagy tapsot kaptak.
A fővédnök Soltész Miklóst Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője képviselte. Elmondta, hogy a kisebbséghez tartozni nehezebb, mint a többséghez. Ugyanakkor egy tudástöbblettel rendelkeznek, hiszen két kultúrát ismernek. Évek óta növeli a kormányzat a kisebbségeknek előirányzott összegeket. Jól működő kis közösségek alkothatnak jól működő társadalmat. –zárta mondandóját.
Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke német nyelvű beszédében elmondta, hogy célja a következő ciklusban a szószólói helyett a szélesebb jogkörrel rendelkező képviselői mandátum elérése.
Ezután a Dunaharasztiból érkező Géczy Duó következett, és a főleg fiatalokból álló zenekar.
Ritter Imre, német nemzetiségi szószóló az elmúlt 20 évről elmondta, hogy nem volt eseménytelen és eredménytelen. A kezdeti lelkesedést emelkedő színvonal követte –rendezvények, versenyek, vetélkedők. Köszönhetően azoknak, akik a szívügyüknek tekintik a magyarországi németek sorsát. Bizakodásra ad okot, hogy az utóbbi években folyamatosan nőtt a nemzetiségi szervezetek anyagi megbecsülése, támogatása. 2018 januárjától 50%-kal növekedik a német nemzetiségi tanárok jövedelme. Arra kért mindenkit, hogy aki még nem tette meg, az most regisztráljon a német névjegyzékben. Valamennyi magyarországi nemzetiség érdeke az lenne, ha parlamenti képviselőt választhatnának. – hangsúlyozta.

Majd az emlékezés percei következtek.
-Emlékezzünk azokra, akik már nem lehetnek közöttünk. – kérte a közönséget Ritter Imre, és egy gyertyát nyújtottak az elhunytak tiszteletére.
Ezután hosszas felsorolás következett, hogy az elmúlt években kik kaptak kitüntetést a német nemzetiségért tett munkájukért. A budaörsieket említve elhangzott néhai Szakály Mátyás, a Lyra Dalkör alapítójának neve, ugyancsak a Heimatmuseum nyugdíjas igazgatója, Kovács József László és Tóthné Bencze Mária német tanárnő neve is.
Ezen a gálán Kaszás Sándor, a Sóskúti Ifjúsági és a Biatorbágyi Fúvószenekar vezetője, Gill Józsefné Nusi néni a berkenyei sváb szótár megírója, és a budaörsi Lyra Dalkör vehette át az elismerő díjat.
-A Lyra Dalkör már tavaly is megérdemelte volna a kitüntetést. – vélekedett Ritter úr –De végül is jobbkor és jobb helyen –mármint Budaörsön – nem kaphatta volna meg.
Köszönettel együtt virágcsokrot kapott Winhardt Ildikó és Megyasszainé Mammel Magdolna munkatársak.
A szünet után folytatódott a műsor a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium fiatalokból álló vegyes kórusának fellépésével és a Biatorbágyi Füzes tánccsoport tőlük megszokott magas színvonalú szereplésével.
És még nincs vége! A közös éneklés után, akik még nem fáradtak el, azok táncra perdültek, és az estébe nyúlóan ropták.

Köszönet a szervezőknek és minden résztvevőnek!

http://www.minalunk.hu/Budaors/index.php?n=5&tartalom_id=37658&area=211

Hozzászólások