Egyesületi Hírek! 2018. január.

 

A Ceglédberceli Német Nemzetiségi Kultúregyesület annak érdekében, hogy a zenei kulturális örökség túlélje az évtizedeket és évszázadokat, felvállalta, hogy a régi berceli kottákat és partitúrákat rendszerezi, archiválja, feldolgozza és széles körűen megismerhetővé teszi. 2017. decemberben megjelent a „Ceglédberceli Partitúra Füzet I.” című kiadványunk. E kiadvány elkészítése során a ceglédberceli kulturális örökségből hat zenei partitúrát állítottunk össze. Meggyőződésünk, hogy a ceglédberceli örökség ezáltal képes lesz túlélni a következő évtizedeket, esetleg évszázadokat, fennmarad a településünkön és eljut más magyarországi német csoportokhoz, fúvószenekarokhoz egyaránt.

Egyesületünk zenekara a Freude Kapelle 2017. év végén elkészítette első CD felvételét. A lemezen hallható darabok nagyobb része az 1900-as évek első feléből – az úgynevezett sváb fúvószene fénykorából – a Ceglédbercelen fellelt kottákból származik. Egy valódi kulturális örökséget sikerült összeállítani Unsere Musik címmel. A felvételek mellé elkészült egy kb. 20 perces turisztikai videó felvétel, amely településünk nevezetességeit mutatja be, amely alatt a CD felvételről szólal meg néhány zenedarab. A CD és a DVD utánrendelése folyamatban, hamarosan az érdeklődők számára is hozzáférhetővé válik.

Ezekkel a tevékenységekkel hisszük, hogy minden berceli zenésznek és zenekarnak az emlékét továbbörökítjük.

Köszönjük támogatóinknak, hogy segítették hagyománymentő tevékenységünket. A Ceglédberceli Partitúra Füzet I. című kiadvány és a CD elkészítését támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-EPER-17-1566); Ceglédbercel Község Önkormányzata. A CD és a DVD sokszorosítását támogatta: Ceglédberceli Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Hozzászólások