A Ceglédberceli Német Nemzetiségi Kultúregyesület 2005 őszén alakult, megalapításának célja az volt, hogy a több mint 200 éves német nemzetiségi múlttal rendelkező községünkben a nemzetiségi kultúrával és hagyományőrzéssel aktívan foglalkozó kultúrcsoportokat és civileket összefogja.

Főbb céljai:

–  Ceglédbercel község német nemzetiségi kultúrájának, és hagyományainak gyűjtése,

ápolása, megtartása és továbbörökítése.

–  A ceglédberceli német nemzetiség tánc-, ének- és zenekultúrájának színpadra állítása,

népviseletének bemutatása az ország minden pontján.

–  Kulturális, hagyományőrző rendezvények szervezése; részvétel más települések, és helyi

csoportok rendezvényein.

–  A német nemzetiség történelmének, kultúrájának, hagyományainak megismertetése az

ifjúsággal.

–  Ifjúsági rendezvények és táborok szervezése.

 

Az Egyesület keretein belül két csoport működik.

Az Örömcsapat 14 táncosból áll, akik között vannak házaspárok, illetve olyanok, akik már gyermekkorukban is együtt táncoltak. Műsorunkban szerepelnek nemcsak a magyarországi német, hanem a kimondottan csak Ceglédbercelre jellemző nemzetiségi táncok: Hupferischer (ceglédberceli ugrós), Kokasch (kakastánc), Jidische („zsidótánc”). A csoport célja megőrizni őseik jellegzetes, másokéval össze nem keverhető népviseletét.

A Freude Kapelle hagyományőrző fúvós zenekar 2011-ben alakult amatőr zenészekből, akiket a zenélés öröme és szeretete kovácsolt össze. A zenekar célja a sváb fúvószenei hagyományok ápolása és megőrzése. Repertoárjukban megtalálhatók magyar, német, cseh és szlovák zenekari művek.

Az Egyesület rendszeresen megrendezi az immár 10 éves múltra visszatekintő „Vivát Bercel” táncház jellegű délutánt, melyben együttműködik a helyi kultúrcsoportokkal. Februárban Farsangi sváb bált tart, valamint szeptemberben a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Napokon az egész települést megmozgató hagyományőrző programokkal jeleskedik, ahol a helyi német nemzetiségi csoportokat, más települések tánccsoportjait, és zenekarait is vendégül látja.